č. 84/2005 Sb., Vyhláška o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky, ve znění účinném k 21.4.2021
VYHLÁŠKA
ze dne 14. února 2005
o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky
Ve znění:
Předpis č. |
K datu |
Poznámka |
94/2006 Sb. |
(k 1.4.2006) |
v § 5 odst. 5 nahrazuje druhou větu, vkládá § 6a |
17/2008 Sb. |
(k 1.2.2008) |
mění § 3, § 5, § 6 a § 6a |
165/2021 Sb. |
(k 21.4.2021) |
mění; nové přechodné ustanovení |
Ministerstvo financí stanoví podle § 33b zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění zákona č. 557/2004 Sb.:
§ 1
Předmět úpravy
Tato vyhláška upravuje náklady na závodní stravování a jejich úhradu v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky1) (dále jen organizace”).
Stravování Závodní stravování zabezpečované v organizacích ve vlastním zařízení
§ 2
V organizaci, která sama zajišťuje
závodní stravování ve vlastním
stravovacím zařízení zařízení závodního stravování, tvoří náklady na
závodní stravování:
a)
náklady na suroviny spotřebované na přípravu podávaných hlavních jídel pro závodní stravování (dále jen pořizovací cena surovin”),
b)
náklady na suroviny spotřebované na přípravu podávaných doplňkových jídel a nápojů (dále jen doplňkové jídlo”),
c)
ostatní provozní náklady na závodní stravování (věcné, osobní a další režijní náklady) včetně ztrát vzniklých přirozeným úbytkem surovin (dále jen náklady na provoz”).
§ 3
(1)
Náklady podle § 2 písm. a) a b) jsou v plné výši hrazeny strávníky a příspěvkem z fondu kulturních a sociálních potřeb2) stanoveným kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem (dále jen příspěvek z fondu”).
(2)
Náklady na provoz podle § 2 písm. c) hradí organizace v plné výši, a to z nákladů na svou hlavní činnost.
(3)
Zaměstnanci v pracovním poměru a žáci středních škol a studenti, kteří u organizace vykonávají činnost, která je praktickým vyučováním3) nebo praktickou přípravou3) , pokud není jejich stravování zajištěno podle zvláštních právních předpisů, hradí
a)
u hlavního jídla pořizovací cenu surovin, která může být zaměstnancům v pracovním poměru snížena o poskytnutý příspěvek z fondu (dále jen snížená úhrada”),
b)
u doplňkového jídla pořizovací cenu surovin.
(3)
Zaměstnanci, nestanoví-li tato vyhláška jinak, a žáci středních škol a studenti, kteří u organizace vykonávají činnost, která je praktickým vyučováním3) nebo praktickou přípravou3) , pokud není jejich stravování zajištěno podle zvláštních právních předpisů, hradí
a)
u hlavního jídla pořizovací cenu surovin, která může být snížena o poskytnutý příspěvek z fondu (dále jen snížená úhrada”),
b)
u doplňkového jídla náklady na spotřebované suroviny.
Žákům středních škol a studentům podle věty první může být hlavní jídlo poskytnuto za sníženou úhradu pouze v případě, že je pro ně určeno používání prostředků fondu kulturních a sociálních potřeb. Pokud pro ně není používání prostředků fondu kulturních a sociálních potřeb určeno, může jim být hlavní jídlo poskytnuto za úhradu ve výši pořizovací ceny surovin.
(4)
Organizace poskytuje zaměstnancům strávníkům uvedeným v odstavci 3 za sníženou úhradu jen jedno hlavní jídlo v kalendářním dni, pokud zaměstnanec…